Girls Film! 2018

Girls Film! –elokuvatyöpajassa oli mukana ennätysmäärä osallistujia tänä vuonna.

 

13-17 -vuotiaille tytöksi itsensä mieltäville nuorille suunnattu Girls Film! -elokuvatyöpaja järjestettiin toisen kerran Helsingin Suvilahdessa 4.-8. kesäkuuta 2018.

 

Paja herätti laajalti kiinnostusta ja mukaan ilmoittautui 35 nuorta. Osallistujamäärässä tapahtui huima kasvu, sillä vuoden 2017 mukana oli 22 henkeä. Viikon mittaisessa työpajassa opeteltiin elokuvanteon perusteita ja tytöt valmistivat ryhmissä omat lyhytelokuvat, jotka esitettiin 8. kesäkuuta Girls Film! -ensi-illassa elokuvateatteri Orionissa.

 

Girls Film! –työpajan myötä halutaan kiinnittää huomiota elokuva-alalla vallitsevaan miesvoittoiseen sukupuolijakaumaan ja rohkaista tyttöjä elokuvallisen ilmaisun pariin. Pajan tarkoitus on tarkoitus korostaa, että nainen ei saa kokea itseään altavastaajaksi miesvaltaisella elokuva-alalla. Työpajan opettajina toimii suomalaisia elokuva- ja televisioalan ammattilaisia.

 

Työpajan järjestää elokuvayhdistys Euphoria Borealis ry, joka järjesti ensimmäisen työpajan Helsingissä vuonna 2017. Vuonna 2016 oppia haettiin Islannista, kun Euphoria Borealis osallistui yhteistyökumppanina Reykjavikissä järjestettyyn pohjoismaiseen Girls Film! –työpajaan. Pajaan osallistui suomalaisia, islantilaisia ja färsaarelaisia tyttöjä, jotka opettelivat reilun viikon ajan elokuvantekoa tulen ja jään maassa.

 

Girls Film! -työpajan perusajatuksena on luoda tytöille turvallinen ympäristö jossa jokainen voi olla oma itsensä ja jokaisen luovuutta ja ideoita arvostetaan. Tämän ajatuksen toivotaan työpajan jälkeen välittyvän osallistujien kautta myös muihin nuoriin ja vaikuttavan mahdollisesti myös tulevaisuuden uravalintaan. Mitä enemmän naistekijöitä on käsikirjoittajina, ohjaajina tai jossain muussa roolissa kameran takana, sitä enemmän myös tarinankerronta saa näisnäkökulmaa.

 

Viikon aikana työpajan osallistujat kuvasivat ja leikkasivat ideoidensa pohjalta käsikirjoittamansa lyhytelokuvat. Tämän projektin tueksi työpajassa perehdyttiin käsikirjoittamisen, kuvauksen ja leikkauksen perusteisiin ammattilaistutoreiden johdolla. Tutoreiden lisäksi viikon aikana pajassa vierailivat luennoitsijoina myös näyttelijä Laura Birn sekä Jenni Koski Women in Film and Television in Finland –yhdistyksestä.

 

Euphoria Borealis ry:n yhteistyökumppanina työpajassa toimii Nuorten toimintakeskus Happi. Paja toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin.

 

Seuraa tapahtumaa instagramissa: @girlsfilmsuomi