Kino Movement

kino-movement

Kuva Montrealin Kino00:n näytöksestä huhtikuulta 2014.

Euphoria Borealis on “Kino Euphoria” -toiminnallaan osa kansainvälistä “Kino”-verkostoa, joka kokoaa yhteen vaihtoehtoisesta elokuvantekemisestä kiinnostuneita ihmisiä. Montrealista lähtöisin oleva Kino-liike perustuu välittömyydelle, mottonaan: “Do well with nothing, better with little, and do it now.” Yhteisöllinen elokuvien tekeminen mahdollistaa elokuvien tekemistä niin ammattilaisille kuin amatööreillekin.

Euphoria Borealis järjestää “Kino Euphoria” -toimintaa Helsingissä, ja välillä myös muualla Suomessa ja maailmalla. EB suosittelee lämpimästi osallistumista myös muissa maissa järjestettäviin “Kino Kabaret” -tapahtumiin. Osallistumismaksut liikkuvat 0-50 euron välillä, ja kansainvälisille osallistujille löytyy useimmiten majoitus sohvasurffaus-periaatteella.

Katso, missä kansainvälisiä Kino-tapahtumia järjestetään.


KINO MOVEMENT – Miten Euphoria Borealis päätyi osaksi verkostoa?

Toukokuussa 2009 kolme EBn jäsentä lähti Wieniin, sillä Itävallan NISI MASA -ryhmä järjesti hauskan kuuloista kansainvälistä elokuvatapahtumaa nimeltä “KinoDynamique”. Yhdeksässä päivässä tehtäisiin elokuvia 60 tunnissa ideasta valkokankaalle. Ajatus nopeasta työskentelystä kuulosti stressaavalta, mutta paikan päällä selvisi, että 60 tunnissahan ehtii vaikka mitä, ryhmähenki on mieletön, ja parissa päivässä pystyy tekemään myös törkeän hyviä lyhytelokuvia.

EBläiset päättivät, että Suomessa on järjestettävä vastaava tapahtuma. Ensin piti tietysti vakuuttaa Helsinkiin jääneet EB-jäsenet siitä, että tämä kilpailua karttava konsepti ei ole hippeilyä kamerat kädessä, vaan että yhteisöllinen tekeminen avaa pienen budjetin tuotannoille aivan uusia ovia, ja sitäpaitsi “kino-malli” on verraton keino ylläpitää ja kehittää ammattiosaamista. Kino-konseptin ainutlaatuinen vahvuus on siinä, että elokuvantekijät auttavat toisiaan elokuvatuotannoissa . “Äänitä sä mun elokuva, niin mä leikkaan sun elokuvan”.

Kesällä 2010 EB järjesti Pasilan veturitalleilla workshopin, jonka tavoitteena oli perehdyttää suomalaisia tekijöitä Kino-konseptiin käytännön kautta. (Vaikka huhu kertoi, että joskus vuosituhannen alussa Suomessa on vieraillut joukko kansainvälisiä Kino-liikkeen aktiiveja, lähinnä saunomassa otsikolla “Kino Kabaret”). Tutoriksi saapui ranskalainen Thomas Lesourd, johon EBn Ilja Rautsi ja Hannaleena Hauru olivat tutustuneet Wienissä. Veturitallien workshoppiin osallistui noin 15 EBn aktiivijäsentä, jotka muodostivat vuonna 2011 ensimmäisen “Kino Euphoria” -tapahtuman järjestäjäjoukon. Paluuta entiseen ei ollut.

Muualla verkossa:

Kino Movement Wikipediassa

Kino Euphorian jengi Strasbourgissa (Helmikuu 2013):

Kino Euphoria Strasbourgissa

Tribeca Filmin laaja artikkeli Kino-liikkeestä (joulukuu 2013):

Leave a Reply