Girls Film! Islannissa

Euphoria Borealis ry toimi suomalaisena yhteistyöjärjestönä syyskuussa Reykjavikissä järjestetyssä Girls Film! -työpajassa yhdessä Färsaarten elokuvakomission sekä hankkeen pääjärjestäjän Reykjavik International Film Festivalin kanssa. Euphoria Borealis ry:n hallituksen jäsenet Riitta Ryhtä ja Karoliina Gröndahl matkustivat työpajaan osallistuneiden tyttöjen ja heidän opettajiensa kanssa Reykjavikiin ja toimivat työpajassa tutoreina.

Ainoastaan tytöille tarkoitettuun kansainväliseen työpajaan osallistui yhteensä 23 13-16 -vuotiasta tyttöä. Suomesta mukana oli seitsemän tyttöä, Färsaarilta saapui neljä ja paikallisia tyttöjä osallistui 12. Tytöt tekivät yhteistyössä opettajien ja tutoreiden kanssa neljässä päivässä neljä lyhytelokuvaa.

img_20160922_100755-1Ensimmäistä kertaa kansainvälisenä järjestettävän Girls Film! -työpajan perusajatuksena on luoda tytöille turvallinen ympäristö, jossa jokainen voi olla juuri sellainen kuin on ja saada kannustusta luovuudelleen ja ideoilleen. Työpajan opettajina toimi islantilaisia elokuva-alan ammattilaisia. Tytöt majoittuivat islantilaisten tyttöjen kotona isäntäperheissä, ja näin pääsivät paremmin tutustumaan islantilaiseen kulttuuriin.

Työpajan aluksi tytöt jakautuivat neljään ryhmään. Tyttöjen viikkoon kuului joka päivä lyhyt luento elokuvanteon eri osa-alueista, kuten käsikirjoittamisesta, kuvauksesta ja leikkaamisesta. Luentojen ohessa tytöt käsikirjoittivat, kuvasivat ja leikkasivat yhteensä neljä lyhytelokuvaa.Tytöt tuntuivat ottavan sekä elokuvanteon draivin että kaluston teknisen osaamisen haltuunsa hyvin luontevasti. Työpajan päätteeksi elokuvat esitettiin Árbæjarskóliperuskoulun oppilaille ja opettajille.

Vaikka Girls Film! -työpajan luennot pidettiin osittain islanniksi ja kielimuuri aiheutti välillä haasteita, tytöt kokivat reissun antoisaksi ja viihtyivät niin isäntäperheissään kuin yleisesti tulen ja jään maassa. Uusien ystävien vastavierailuja Helsinkiin lienee tiedossa tulevaisuudessa.

islanti_maisema_riitan

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.